[Scrisoare de la COP27 #6] Unde suntem la jumătatea marii adunări? TLDR: Nu prea departe
Până pe 18 noiembrie ne citim din Egipt, de la #COP27 - conferință anuală la care se dezbat felurile în care putem combate schimbările climatice. Astăzi câte-un pic din tot.
A trecut repede prima săptămână la COP27. A fost haotic, de ce să mint, și o spune toată presa internațională, care se referă la tot întregul ca la un „shitshow” și prin sălile de conferință, și prin newsletterele de mediu dedicate.
Asta în primul rând pentru că vocile activiștilor au fost reduse, în mare parte la tăcere. În primul rând pentru că au fost prea mari costurile de participare (v-am spus cu altă ocazie că prețurile la cazări au explodat, și ajungeai să dai pe un sandviș 10 dolari – probabil au existat niște discuții, că acum apar și prețurile afișate și oferă „50% discount”, asta probabil după ce lumea a început să-și care mâncare în sacoșe prin pavilioane).
🌩️Ca să revin la activiști, vă spuneam că nu au voie să protesteze decât în Zona Albastră, adică curtea pavilioanelor, unde e considerat teritoriu United Nations, organizatorul conferinței. Însă una din regulile principale e că nu pot arăta cu degetul în discursuri sau pe pancarte către cineva anume. Deci să ținem lucrurile generalist, să nu cerem „reparații climatice” de la cineva anume. Totuși, câteva sute au protestat, atât cât li s-a permis, mai mult în ultimele zile, încheiate cu un marș.
🌩️ Revoltele principale sunt față de mari puteri ca SUA, care refuză să vorbească concret despre crearea unui fond de Loss & Damage, practic despăgubiri pentru pierderi de ecosisteme și chiar de vieți omenești din cauza intervențiilor/ exploatărilor unor mari corporații din țările dezvoltate. Spune doar că trebuie să seteze cadrul unei astfel de cooperări alături de celelalte țări, ca să vadă împreună pe unde scot cămașa, și „de ce fel de sprijin e nevoie” (în schimb vorbește despre afaceri verzi, credite de carbon văzute de activiști ca textbook greenwashing). Dacă nu vor să își asume, spun activiștii, măcar să fie cinstiți și să plece de la masă, „să ne lase să ne vedem de drum”. China pe de altă parte, se bagă și ea în discuții, e de acord cu deschiderea unui astfel de fond, dar nu să contribuie. Activiștii spun că nu vor să plece de la COP27 fără o rezoluție clară în sensul ăsta, și că amânarea pentru COP28 nu e o opțiune pentru ei.
🌩️Apropo de greenwashing, la conferință sunt infiltrați sute de oameni care fac lobby pentru companii mari, precum cele din industria petrolului și propun false soluții. Nu sunt noi la COP, se pare, dar numărul lor a crescut la COP27 cu peste 30%. S-au văzut unii și pe cerul albastru, la aproape 30 de grade. Pe lângă asta, știm că printre sponsorii mari s-a numărat Coca-Cola. Lucru care a stârnit controverse de mult timp și a pus ștampila clară de greenwashing. Unii specialiști au avertizat că nu poți să ai aceleași pretenții de la Egipt cum ai avea de la un stat dezvoltat. Aici greu să spui nu la orice fel de fonduri, în contextul în care vrei să dezvolți orice.
🌩️ Asta nu scuză însă tot ce înseamnă The Green Zone, care este o parte separată a conferinței, coordonată, practic de statul egiptean. Acolo găsești multe statuete din PET-uri, două săli de conferință cu evenimente și program separat, care nu sunt promovate în programul UN (păcat, pentru că unele chiar meritau + producătorii și designerii locali care fac borsete și altele din plastic, sau proiecte precum Banca egipteană pentru Haine sunt cu vizibilitate redusă acolo, în „fundul curții”, e un fel de ghost-COP, dar cu aliură de Electric).
🌩️ Dar „preferata” mea, un exercițiu cu două camere cu oglinzi. Una neagră cu lumini roșii în care e cald, deci e clar că am ajuns în iad, alta albă cu aer condiționat, raiul, desigur. În prima ajungi dacă faci dușuri mai lungi de cinci minute, dacă nu îți iei mâncare la pachet sau dacă nu faci swap-uri de haine cu prietenii. All in all, mie mi-a dat cu rai, dar exercițiul tot cringe și suprasimplificat a fost. Dar lasă că nici cu urșii polari pe care i-am văzut dansând pe „rap climatic” în zona UN nu mi-a fost rușine; deci zgomotul climatic a continuat, și va fi și săptămâna viitoare cel mai probabil.
🌩️ Între timp, am stat de vorbă și cu unul dintre tinerii români care au stat la mesele de negocieri dintre state – despre cât de puțin sunt încurajați momentan tinerii să participe în discuțiile mari despre mediu în România (versus alte state care își includ tinerii în delegațiile naționale, oficial) și despre cum tinerii sunt, dar nu sunt văzuți ca niște stakeholderi importanți la masa mare. Și despre cum se vede diplomația de la o vârstă mai fresh. Mi-a plăcut și abia aștept să vă arăt zilele viitoare pe larg discuția cu Marian.
🌩️ Altfel, negocierile continuă slow și săptămâna viitoare, cu accent pe implementări de măsuri pentru limitarea temperaturilor (Acordul de la Paris), pe cărbune și combustibili fosili, dar și pe fondul Loss & Damage, deja the talk of the town, item propus pe agendă de Pakistan, una dintre țările cele mai afectate.
🌩️ Puteți urmări progresele și update-urile în acest „jurnal” al UNFCC, care le va transforma într-un raport complet la finalul celor două săptămâni. Pare că Guvernul Egiptean țintește către ceva „scurt, dulce și nonconflictual”, arată presa internațională și sunt îngrijorări că, de fapt, țările și negociatorii prezenți nu au, de fapt, permisiunea „de acasă” să zică „da” la ceva ambițios, din cauza limitărilor politice și economice.
🌩️ Dacă sunteți nerds pe zona asta de politici de mediu internaționale cum simt eu că devin, puteți urmări cum evoluează negocierile și în acest update zilnic și super folositor de la Earth Negotiations Bulletin. Și pentru deep-deep divers, minunații de la Carbon Brief au făcut acest sheet despre cum avansează negocierile, pe coduri de culori, omg. Hai că v-am dat suficient de muncă cât să pierdeți o zi de muncă.
Over and out, for now și săptămână ușoară:)
🚌 Partener de drum la COP27 îmi e BRD – Groupe Société Générale. Găsești updates de aici și pe pagina lor de Linkedin, în cadrul proiectului BRD Climate Change Insider. Pe curând!🚌