[Scrisoare de la COP27 #8] Binele gospodăriilor noastre pe primul loc
Până pe 18 noiembrie ne citim din Egipt, de la #COP27 - conferință anuală la care se dezbat felurile în care putem combate schimbările climatice. Astăzi despre binele Europei versus răul Africii.
Multe dintre poveștile pe care le voi ține minte de aici au legătură cu autobuzele prin care m-am tot fâțâit spre și de la conferința din Sharm el-Sheikh. În urmă cu câteva seri, m-am urcat într-un microbuz întunecat cu o sticlă de suc acidulat în rucsac. Mi-era sete, și când am dat s-o deschid într-o liniște ca de biserică, cei doi arabi de pe bancheta din față s-au întors speriați spre mine. Le-am cerut scuze, m-am gândit că i-a deranjat sunetul fâsâit de când am deschis sticla. „Nu e nicio problemă”, mi-au spus, „doar că așa sună și o bombă la început”.
Nu prea ai ce să mai răspunzi la asta. Am lăsat liniștea să se așeze din nou, am respirat adânc și am dat să procesez un nou reality check. Recunoscătoare că mă întorc într-un loc unde încă e pace, și știți că mă refer la cea pe care vecinii ucraineni n-o mai au de prin februarie încoace (despre Polonia avem prea puține date momentan).
🧠 Președintele ceh al Consiliului Uniunii Europene Marian Jurečka și Frans Timmermans, vice-președintele Comisiei Europene, au amintit cât de repede au fost nevoite să se realinieze statele membre după ce Rusia a început războiul împotriva Ucrainei.
🎙️ Întrebat de ce Uniunea Europeană închide ochii când țări membre investesc în proiecte noi de exploatare de gaze, în loc să ne uităm după regenerabile, Timmermans a amintit că de la o dependență de 40% de gazul rusesc la începutul anului, am scăzut la 10% astăzi, după ce membrii au decis să nu mai importe de la ruși. „E un efort uriaș din partea statelor membre – și trebuie să ne asigurăm mai întâi de toate că gospodăriile și afacerile noastre continuă; ce bine ar fi dacă am putea crea magic energie.”
Într-un colț opus al COP27, echipa Climate Action Network (CAN) abia terminase de explicat principalele puncte dintr-un raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie. Unul dintre ele spune că nu trebuie să mai investim în nicio exploatare, pe lângă cele deja deschise, dacă vrem să ajungem la ținta de net zero emisii până în 2050, în EU.
🎙️ Pe lângă asta, aceeași echipă a venit cu cifre care să arate toate exploatările noi care se întâmplă în 45 de țări (din cele 54) din Africa – bancheri, corporații, multe din State (care a vărsat 109 miliarde în fossil fuel), dar unele și europene. Una dintre ele, ca exemplu, este compania franțuzească TotalEnergies care exploatează în 15 țări africane, printre care și Namibia, „o frontieră nouă”, pentru că nu a mai fost exploatată până acum. Toate investițiile lor ar egala de trei ori totalul de emisii al Franței, ca țară, după calculele CAN.
✨ În iunie, TotalEnergies a agreat să dea 2 miliarde $ ca să facă parte din proiectul North Field East, care o să ajute Qatar să-și crească producția de gaz natural lichefiat (LNG) cu mai mult de 60% până în 2027. În mijlocul foametei de gaz din Europa, după începerea războiului, LNG-ul din North Field va fi gata să circule de prin 2026. (Qatar e deja unul dintre producătorii de top de LNG) și este estimat că North Field deține cam 10% din rezervele naturale de gaz din lume.
E greu și să judeci, și să te uiți cu milă la situația asta. Africanii sunt zilnic afară, în spațiile COP27 ca să scandeze că vor justiție climatică, și vor reparații pentru toate exploatările care au produs daune. Pe când noi, „iarna asta, plus alte două”, subliniază Timmermans, „da, vom folosi mai mult cărbune, da, mai mult LNG – trebuie să avem suficient gaz”. Și pentru gospodării, și pentru afaceri, repetă, așa că astea au fost alternativele, noi proiecte din țările africane. „Asta facem acum – după (cei trei ani – n.r.), putem să ne schimbăm mixul energetic.”
🎙️ Însă activiștii mai acuză și că în timp ce țările europene (și altele) le exploatează resursele, liderii UE îi îndeamnă pe africani – ironic – să nu investească în combustibili fosili. Timmermans dezminte și spune că n-o să le spună niciodată Uniunea Europeană africanilor ce să facă. Doar le-a spus să aibă grijă, pentru că dacă investesc (intern) în cărbune, petrol – vor avea activele înghețate, „și pentru că regenerabilele sunt mai interesante decât să investească în combustibili fosili.”
🎙️ Reprezentanții UE au mai amintit că mulți dintre africani nu au acces la electricitate, că e clar că panourile solare sunt soluția pentru ei și că lucrează cu mai multe țări din Sudul Africii pe partea asta. „Asta e calea înaine”, a mai spus Timmermans, și în paralel „să micșorăm la noi prăpastia creată de Putin și războiul lui”. Pentru că dacă nu avem grijă de gospodăriile noastre – în care și așa s-au cam dublat facturile, îi facem lui o favoare, iar casele și afacerile noastre ar deveni vulnerabile, societățile ar fi mai slăbite. „Și în același timp, suntem la zi cu ambițiile noastre pe schimbări climatice (pachetul 55% reducere de emisii până în 2030; ba chiar estimările spun că vom ajunge la un total de 57%).”
❔ Acum întrebarea de pe buzele tuturor e de ce nu investește Uniunea Europeană, sau de ce nu militează, măcar, pentru împânzirea membrilor cu panouri solare, pentru atât cât om dispune de zile cu soare? Trebuie să vedem partea bună, spune președintele ceh al Consiliului UE Marian Jurečka, „e extraordinar ce au putut face membrii în ultimii doi ani — viteza în care mergem cu regenerabilele și cu economiile de energie.” „Dar dacă publicul nu prea înțelege ce facem”, spune Timmermans, „va fi și mai greu pentru noi” (nu, publicul nu prea cred că înțelege).
🙏 Între timp, cu câteva zile rămase din adunare, reprezentanții președinției COP27 roagă toate cele peste 190 de țări care iau parte la discuții să rise to the occasion, să facă și concesii, să-și proiecteze și ambițiile legate de fonduri de adaptare, de regenerabile, de bani pentru daune, dar cu urgența implementării. Pentru că e nevoie de consens.
🚌 Partener de drum la COP27 îmi e BRD – Groupe Société Générale. Găsești updates de aici și pe pagina lor de Linkedin, în cadrul proiectului BRD Climate Change Insider.🚌
Ai surprins esenta in opozitia punctelor de vedere ale UE si Climate Action Network. Daca e sa luam in serios mediul, trebuie sa incepem sa facem sacrificii la capitolul "gospodariile si afacerile noastre". Asta e problema, de fapt, ca omenirea a lasat rezolvarea problemelor de mediu atat de tarziu incat, obiectiv vorbind, nu se mai pot rezolva decat cu sacrificii, pe care, evident, populatia le va refuza... Vin vremuri grele.