E în prag de încheiere un an tare complicat. Cu un război, cu crize energetice, cu inflație, cu strâns cureaua, cu adaptări constante și multe incertitudini. Pentru mine tocmai se încheie primul an de full-time freelancing și încă încerc să mă dumiresc cum mă simt, căci ușor nu a fost.
În primele luni am făcut mai de toate pentru a fi sigură că chiria va fi plătită la finalul lunii (da, am pierdut și colaborări pe seama războiului, fondurile au fost redirecționate, e normal). Acest „mai de toate” a implicat, dincolo de editorialul de care-mi păsa, și fixing, sau câte o organizare de eveniment, sau materiale scrise pentru platformele unor companii. A implicat griji constante că nu voi avea cum să achit taxele la ANAF. Toate grijile astea s-au infiltrat și-n munca pe care am făcut-o de-a lungul anului în Re:Mediu sau în alte colaborări, sau chiar în proiecte de voluntariat în care am vrut să mă implic.
Grijile astea (plus alte evenimente personale) s-au tradus în întârzieri la deadline-uri de toate felurile, sau la o calitate mai slabă decât mi-aș fi dorit în unele proiecte, în unele drafturi, la o încetineală generală, chiar la eșecuri, generate toate fără voie din cauza stresului și piedicilor puse de mine în capul meu — cum a fost gândul constant că dezamăgesc, pentru că nu pot să livrez la un randament pe care mi-l știam de altădată. Grijile astea m-au împins uneori să spun mai multe „da”-uri decât am putut duce, să intru într-un cerc vicios și să mă întreb dacă chiar pot duce toată incertitudinea asta care vine la pachet în lumea freelancing-ului.
Treptat, însă, lucrurile au început să se lege, am învățat din nou să pășesc. Propunerile de colaborare au început să vină prin toate cercurile pe care mi le-am creionat în ultimii ani, în sfera editorială. Le-am șlefuit, și filtrat până au rămas cele care mi se potrivesc și cele care mă pot ajuta să rămân în continuare în picioare și în 2023 – și care-mi oferă în continuare flexibilitatea de a jongla cu timpul.
Nu-i spun timp liber separat de timpul de muncă, pentru că la mine e un flux continuu, nu există o departajare clară și sunt OK cu asta (s-ar putea să fi avut o marți liberă, dar să trebuiască să lucrez sâmbăta și tot așa). Chiar dacă separarea asta clară mi-e imposibilă, mi-a devenit și cea mai dragă situație, pentru că-mi permite să îmi aranjez proiectele în așa fel încât să plec într-o marți într-o pădure, dacă așa simt, sau dacă așa se aliniază planetele de teren și reporting pentru un material la care lucrez.
2022 a fost complicat, nu știu dacă 2023 va fi diferit – dar oftez și a eliberare (asta și datorită unor colaborări stabile cu care merg mai departe). E un an în care voi continua ca freelancer să scriu, să editez, să citesc, să vorbesc despre mediu (aici, dar și-n alte publicații).
Dacă anul ăsta a fost un experiment – în care am abordat în Re:Mediu o suită mai largă de subiecte – anul viitor să vă așteptați la ediții săptămânale (din februarie) și la mai multe discuții despre biodiversitate – o lume în care o să mă cufund mai tare, pentru că e clar că nu avem cum să fim mai bine dacă nu ne îngrijim mai bine natura. Cum am mai spus — e clar și că nu pot ajunge în profunzimea unui subiect dacă încerc să scriu și despre deșeuri, și despre poluarea aerului și despre energie și despre biodiversitate. Fiecare dintre lumile astea ascunde un alt univers complicat, și nu pot decât să-mi doresc să fim tot mai mulți care le acoperă în 2023 și pe mai departe.
În 2022 am învățat și că nu pot mulțumi pe toată lumea, că nici nu trebuie să-mi propun asta. Întotdeauna vor fi oameni care vor vrea curatorie de știri, sau recomandări de cărți, sau povești despre animale, sau ponturi despre reciclare. Important e să fiu sinceră în legătură cu subiectele care mă pasionează, despre care cred că sunt relevante și că au nevoie de lămuriri.
Însă feedback de orice fel voi primi întotdeauna. Orice ai avea să-mi spui – fie legat de editorial, fie idei de povești pentru 2023, alte întrebări sau orice gând care să mă ajute să cresc ca profesionist – te aștept cu un reply (am vrut să fac un formular, dar nu e neapărat stilul meu). Și dacă mi-ai scris deja, fie pe Substack sau pe mail, sau oriunde, și nu am apucat să răspund, să mă ierți, nu o lua personal, de acum începe o lentoare a organismului care încearcă să-și revină după tot anul ăsta de pomină, după toate drumurile. (Repet și cea mai de preț lecție pe care am învățat-o încă din 2021: Dă-i corpului ce are nevoie, când are nevoie, nu când e prea târziu).
Vreau să vă mulțumesc tuturor. Pentru că citiți, pentru că dați mai departe munca mea, pentru că mă susțineți prin mesaje de încurajare sau prin donații (da, cele două locuri pentru donații unice – Revolut și Donorbox – vor rămâne valabile și-n 2023). Mulțumesc și celor care ați fost abonați lunari/ anuali, voi porni din nou acele abonamente când voi fi eu măcar un 85-90% mulțumită de produs (acum cred că sunt pe la un 65-70%).
Dincolo de grijile financiare care s-au mai aplanat, m-a încurajat enorm să continui pe drumul ăsta ideea că munca mea contează pentru unii dintre voi. Concluzia e să le spuneți cât de des puteți oamenilor pe care-i „consumați” că îi apreciați, că ceva din ce fac v-a ajutat, fie că e vorba de editorial, artă, cercetare sau altele.
Nici nu știți ce mult contează, chiar dacă din exterior totul pare că merge strună într-o poză pe Instagram și că n-ar avea nevoie – de multe ori nu e așa. Plus că de cele mai multe ori e singuratică viața de freelancer, iar asta mai adaugă un strat de greutate – o spun și colegi care fac asta de mai mulți ani. Deci un rând de mulțumiri și celor cu care m-am încurajat de-a lungul acestui an să continui.
Dragilor, în alte cuvinte, vă urez să aveți un 2023 în care să vă încânte cărarea pe care mergeți. Și dacă vă e greu oricând, să vă opriți un pic pentru regrupare (regruparea poate fi și o tură de parc, nu neapărat un sabatic); să vă opriți și dacă e bine, să vă felicitați și pentru cât ați progresat, pentru ce lăsați în urmă, pentru că ați ajuns unde poate n-ați fi crezut.
PS: Ca să vă las și cu o recomandare pentru vacanță, eu abia ce mi-am comandat cartea The Modern Bestiary, nonficțiuni despre 100 de specii de creaturi din jurul nostru, de la Joanna Bagniewska, zoolog. Am citit despre ea în Biblioteca exploratorilor, newsletterul lui Vasile Decu la care vă încurajez să vă abonați. OK, au fost două recomandări, însă spor general la lecturi, gătit și zăcut în perioada asta. Să ne recitim cu bine în 2023 :)
Iti citesc randurile doar de curand (desi cred ca am mai citit articole si de prin alte publicatii) si iti multumesc pentru ceea ce faci, pentru timpul si implicarea ta!
Mulțumiri din suflet pentru tot! 🤗