1 Comment

Ei bine, la noi în cartier (în Tineretului, mult gunoi abandonat) dar și în condominium (la coloana colectoare, ghena), multe-multe ambalaje de carton de la achiziții de diverse, prin coletărie, etc. Ceea ce m-a făcut să mă gândesc, prin comparație cu chestiunea PET-urilor, a ambalajelor de sticlă, a DEEE-urilor: producătorii & vânzătorii de echipamente, decorațiuni, etc., fizic dar și online, nu au răspunderi privind colectarea de ambalaje folosite drept cutii? Nu cumva externalizează asta pe spatele populației, a mediului, etc.?

O altă chestiune este cea privind cânepa și existența unui consorțiu de tip cluster, Caneparo, care devine un grup de factori intresați în renașterea culturii cânepii, a unei industrii de prelucrare. Proiectele de cercetare realizate în Scoția sunt minunate, cu toate acestea în domeniul alimentației. Ce ne facem cu renașterea culturilor de cânepă, prelucrarea nepoluantă, folosirea în materiale compozite, alte produse, prin industria românească? Cred că asta vrea să realizeze Caneparo. Cu un actor dinamic în grup, Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23.

În legătură cu proiectul "Cu apele curate" și imaginile pe care adesea le-am văzut la știri, lacurile de acumulare colectoare de ambalaje din PET, m-am întrebat uneori, de ce atâta efort social, cu sponsori, când o companie de reciclare ar putea să pună de un pick & collect, chiar de la buza barajului? Cu ceva costuri, dar totuși?

Despre cocoșii de munte, disputa este corectă, metoda folosită de asociațiile de vânătoare și acceptată de minister, nu este științifică, pe cercetare, eșantionare, suprafeșe, etc. Este un guesswork părtinitor. De unde știm că sunt 12.000 de cocoși de munte? Cum a fost estimat/calculat acest efectiv?

Expand full comment